Έρευνα βάζει στοπ στις ακραίες δίαιτες - Ποια η σχέση λιπαρών και υδατανθράκων με τη μακροζωία




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο "The Journal of Nutrition", βάζει στοπ στις στερητικές δίαιτες, τονίζοντας πως τα ακραία πρότυπα διατροφής που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες και το λίπος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροζωία.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν στη διατροφή τους χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, αλλά και οι γυναίκες με υψηλή κατανάλωση είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και θανάτου από καρκίνο. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα ευρήματά της μελέτης δείχνουν με λίγα λόγια ότι πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, αντί να περιορίζουμε ή να υπερβάλλουμε με την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπαρών.

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην προσπάθεια για απώλεια βάρους και για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο προσδόκιμο ζωής είναι λιγότερο σαφείς.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολουθούσαν για εννέα χρόνια 81.333 Ιάπωνες (34.893 άνδρες και 46.440 γυναίκες) για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και λίπους και του κινδύνου θνησιμότητας. Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη υδατανθράκων, λιπών και συνολικής ενέργειας υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας γευμάτων και υπολογίστηκε ως ποσοστό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Η ποιότητα πρόσληψης υδατανθράκων (επεξεργασμένοι ή μη) και η ποιότητα πρόσληψης λίπους (κορεσμένα ή ακόρεστα) αξιολογήθηκαν επίσης για να εξεταστεί ο αντίκτυπος της ποιότητας των τροφίμων στη συσχέτιση με τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν λιγότερο από το 40% της συνολικής τους ενέργειας από υδατάνθρακες αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο, ανεξάρτητα από την ποιότητα των υδατανθράκων.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των γυναικών με παρακολούθηση 5 ετών ή περισσότερο, εκείνες με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων άνω του 65% είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Δεν παρατηρήθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες.

Όσον αφορά τα λίπη, οι άνδρες με υψηλή πρόσληψη λίπους άνω του 35% της συνολικής τους ενέργειας είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αντίθετα, η συνολική πρόσληψη λίπους και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στις γυναίκες έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση.

Η μελέτη θεωρείται σημαντική γιατί ο περιορισμός των υδατανθράκων και των λιπαρών είναι στρατηγικές δίαιτας που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή στρατηγική για την προώθηση της μακροζωίας, καθώς τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντισταθμιστούν από τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Πηγή: Capital.gr